Sabtu

Penjelasan: Ayambrand ada daging katak?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MAKANAN DALAM TIN BERJENAMA AYAMBRAND MENGANDUNGI DAGING KATAK?
mari kita siasat


baru-baru ini ada tersebar khabar angin di laman-laman sosial mengatakan salah satu makanan dalam tin kegemaran rakyat Malaysia mengandungi bahan terlarang. antaranya adalah makanan dalam tin keluaran syarikat Ayambrand. maka, Q sebagai rakyat Malaysia yang prihatin bertanyakan sendiri kepada Ketua bahagian, Encik Mohammad Hisham Talib.

Salam sejahtera.
Baru-baru ini tersebar di laman-laman sosial bahawa salah satu produk Ayambrand iaitu 'Sardine in tomato sauce' mempunyai campuran daging katak sebagai ramuan rahsia. maka di sini saya dengan rasa prihatin ingin mengetahui sejauh mana kebenarannya sekaligus dapat menjernihkan kembali jenama Ayambrand yang saya gemari. mohon sertakan juga senarai bahan yang digunakan dalam pembuatan produk sardin ini supaya tiada lagi yang ragu-ragu dalam menggunakan produk ini.
sekian terima kasih.
http://www.khas.com.my/khas/products_pictures/B100421.jpg

dan ini jawapan yang Q terima


Assalamualaikum.

Tuan,

Terima kasih kerana menghubungi pihak kami dan memberitahu kami mengenai emel internet palsu yang berniat jahat bahawa Sardin Dalam Sos Tomato Ayam Brand mengandungi bahan tidak HALAL seperti daging katak.

Kami ingin menegaskan di sini bahawa emel yang tuan/ puan terima itu adalah tidak benar dan merupakan kenyataan fitnah yang menyatakan produk Sardin Ayam Brand dalam Sos Tomato mengandungi bahan-bahan tidak HALAL seperti daging katak.

Bagi pengetahuan pihak tuan / puan, mengikut regulasi undang-undang pemakanan di Malaysia dan Singapura, adalah wajib untuk menyatakan semua bahan-bahan yang terkandung dalam senarai pemakanan setiap label. Tidak terdapat bahan-bahan lain dalam semua produk Ayam Brand selain dari apa yang tertera di atas label produk tersebut.

Kami mengesahkan di sini bahawa bahan-bahan dalam Sardin dalam Sos Tomato Ayam Brand adalah seperti yang tertera pada Senarai Pemakanannya iaitu ikan sardin, pes tomato, minyak kelapa sawit, gam xanthan ( sebagai kondisioner pemakanan ) dan garam. Tiada terdapat bahan-bahan lain yang tidak dinyatakan. Semua produk Ayam Brand adalah disijilkan HALAL, dibawah naugan perbadanan-perbadanan HALAL mengikut negara-negara yang mengeluarkan produk tersebut.

Semua produk Ayam Brand yang dikeluarkan di Malaysia adalah disahkan HALAL oleh JAKIM  ( Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ). Kilang kami di Malaysia, Taiping adalah disijilkan HALAL oleh JAKIM dan hanya dibenarkan untuk mengeluarkan produk-produk HALAL.

Nombor Sijil HALAL untuk produk Sardin Dalam Sos Tomato dan Mackerel Dalam Sos Tomato Ayam Brand adalah : 015153. Manakala, nombor rujukan JAKIM adalah : JAKIM / (22.00 ) / 492 / 2 / 1. Pihak tuan / puan boleh menghubungi pihak JAKIM untuk memeriksa kesahihan sijil-sijil tersebut di www.islam.gov.my
ataupun menghubungi 03-88864000 / 03-83150200. Sila rujuk nama syarikat – A. Clouet & Co (KL) Sdn. Bhd.

Pengurusan dan pengawalan semua Pensijilan HALAL dan prosedur-prosedurnya adalah dibawah naungan Head of Ayam Brand Halal Department.

Kami ingin mengingatkan semua pengguna bahawa penyebaran kenyataan-kenyataan palsu terutamanya yang bertujuan untuk menakut-nakutkan pengguna mengenai produk makanan adalah salah disegi undang-undang jenayah dan pihak kami tidak akan ragu-ragu untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang berbuat demikian.

Kami berbesar hati jika pihak tuan / puan sebagai muslimin dan muslimat yang bertanggungjawab boleh mengedarkan emel ini kepada sesiapa yang telah menerima emel palsu tersebut untuk mengurangkan kebimbangan mereka.

Memandangkan keseriusan maklumat palsu ini, kami akan juga menghantar emel ini kepada alamat-alamat email yang terkandung dalam emel-emel yang kami terima.

Akhir sekali, terima kasih kerana sokongan pihak tuan/ puan terhadap produk barangan Ayam Brand.

Sila rujuk kepada saya sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau maklumat selanjutnya.


Wassalam.


Yang Benar,
Encik Mohammad Hisham Talib
Head of Ayam Brand Halal Department
A.Clouet & Co (KL) Sdn. Bhd.
Tel : 05-895 8811 ( Direct line – Taiping Office )


jadi sekarang ini tiada lagi desas-desus, cakap lepas yang mengatakan bahawa MAKANAN DALAM TIN BERJENAMA AYAMBRAND MENGANDUNGI DAGING KATAK. itu tidak benar sama-sekali.4 ulasan:

Lurunna berkata...

buat sendiri la sardin pas nie... *wahhh konfidennn!

Q berkata...

lurunna - sardin sendiri? ewww....sardi ke pekasam? ops..hahaha

ZARA berkata...

saya respect abg Q sbb kaji dan bagi perhatian btol2 perkara mcm ni..org2 ni kdg2 suka hati terima je bulat2 apa yg ada kat internet.. dia igt senang2 ke nk tangkap katak masuk dlm tin sardin? hahahaha

Q berkata...

ZARA - tugas kita menjernihkan yang keruh, menjelaskan yang salah. banyak sangat spekulasi buat umat islam kita sendiri dalam ketakutan. ape guna hidup dalam ketakutan.

ps: kalau nak nanti Q buat entry katak dalam tin yang sebenar ye. hahaha

Lihat juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...