Sabtu

tiada tangan pun boleh main gitar ; Let it be

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
keterpaksaan dan desakan dalam kehidupan
sememangnya mampu membuatkan kita melakukan apa sahaja


meh kita tengok contoh


mari kita nyanyi bersama-sama Pak Cik ni

When I find myself in times of trouble, mother Mary comes to me,
speaking words of wisdom, let it be.
And in my hour of darkness she is standing right in front of me,
speaking words of wisdom, let it be.

Let it be, let it be, let it be, let it be.
Whisper words of wisdom, let it be.

And when the broken hearted people living in the world agree,
there will be an answer, let it be.
For though they may be parted there is still a chance that they will see,
there will be an answer. let it be.

Let it be, let it be, .....

And when the night is cloudy, there is still a light, that shines on me,
shine until tomorrow, let it be.
I wake up to the sound of music, mother Mary comes to me,
speaking words of wisdom, let it be.

Let it be, let it be, .....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

adakah kita juga mampu melupakan?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ilusi Optik Hinoptik - Perspektif

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

http://l.yimg.com/a/i/us/ga/buzz/feature/vg31/sphere-brothers.gif

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ini adalah ilusi perspektif. 
mana satukah bulatang yang paling besar? 
tunggu sampai animasi ni jelaskan
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jumaat

Video: It's Jumuah

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
video ini adalah parody lagu Friday - Rebecca Black
Selamat Solat Jumaat semua


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bir Haram, Bir Halal

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ini adalah rentetan entry Arak Halal dah Haram?

 http://1.bp.blogspot.com/_k7obIH7aiw8/TOiiNwfbQoI/AAAAAAAAElE/r7ucvsLX0n4/s1600/pinangsia%2Bnoodle%2Bkingsford%2Bindonesian%2Bfrost%2Bklasik%2Brut%2Bbir.JPG

AWAL 70-an, sebagai anak teruna kampung yang baru datang ke KL, saya selalu ingat pesan emak dan abah: Jangan sekali-kali minum arak, sebab itu dosa besar! Maka, tentu saya amat serba salah apabila pada hari ketiga bertugas di meja pemberita Utusan Melayu, bos mengajak saya minum ‘beer’.
Dia membawa saya ke sebuah restoran A&W di Petaling Jaya, dan belum apa-apa telah meminta dua gelas besar ‘roots beer’. Dia meneguknya tanpa rasa bersalah, sedangkan saya rasa amat berdosa mengingkari perintah orang tua, juga perintah agama.

      Macam hendak menangis saya sebab melakukan dosa besar. Air coklat lagi berbuih itu masuk ke tekak saya, bagaikan melonjak-lonjak hendak dimuntahkan. Betapa leganya saya apabila seminggu lepas itu baru mengetahui bahawa ‘arak’ yang saya teguk itu adalah ‘beer’ halal.
‘Roots Beer’ yang kini disebut dalam bahasa Melayu sebagai ‘rut bir’ (kenapa tidak bir akar!) adalah minuman tanpa alkohol, dan bukan arak. Sengaja saya bangkitkan nostalgia ini untuk membuktikan bahawa empat dekad lalu sudah ada bir halal di tempat kita.

Respon: Aku da penah maen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Photobucket
so what your problem.

ok hari ni aku nak cerita pula pasal isu yang tengah hangat sehangat karipap-karipap cinta. isu budak baru 14 tahun sudah mengaku tiada dara. sudah 'maen' tiada tinggal apa-apa. jadi demi mempertahankan sisa-sisa maruahnya yang tinggal akibat dicerca dia keluarkan kenyataan berani seperti itu. wacava pun cerita benda yang sama.

     di sini aku bukan nak cerita macam mana dia hilang dara tapi aku nak komen sikit cara 'orang kita' menerima berita-berita semacam ini. dan aku berani kata orang 'KITA' masih lemah IQ mentaliti tahap ketiga suku dalam menerima cerita-cerita Taboo dan Tahyul. aku turut kata diri aku sendiri sebab aku juga dalam komuniti ini.
"selepas kenyataan panas itu keluar maka hebohlah rakyat jelata tentang hal ini. disebabkan rasa malu dan kesal maka datanglah beberapa hamba rakyat yang marhaen mencaci maki mengata buruk kepada perempuan yang hina dina itu. caci maki kasar bak orang gasar memenuhi ruang-ruang atmosfera seperti perempuan hina dina itu selayaknya mati saja."

     ok. biar aku jelaskan. kalau kamu semua lihat, selepas isu ini menjadi hangat, maka tumbuhlah bagai cendawan selepas hujan komentar-komentar busuk mengatakan si pelaku sudah melakukan dosa yang sepertinya sudah tidak layak diampunkan. ini antara komen-komennya:

Khamis

Pokok – Meet Uncle Hussain feat. Hazama

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


 Lirik Lagu Pokok

Tersesat malu bertanya

Tak tahu tak tahu ke mana
Terlalu banyak alasannya
Duk terdiam
Menyusur di kaki lima terlihat bayang wajah kelmarin
Tersentuh hati bagai? luruh
[*]

Cara cikgu India denda murid-murid

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
kalau sebelum ni Q ada kongsikan post cara cikgu Arab denda budak
kali ini di India pula. lagi kejam. cuma satu saja. ini denda sekolah atau denda merompak bank ni.
apalah yang terjadi kat tangan mereka tu nanti
huhuhu


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Rabu

Cara cikgu Arab denda budak markah rendah

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
wajarkah perbuatan ini?
Q tak nafikan di Malaysia juga ada juga guru yang bertindak sedemikian rupa
tetapi banyak pendapat berbeza
hukuman bersifat mendidik dan mengubah
hukuman bersifat mendenda dan menyakitkan
mana satu menimbulkan kesan?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Selasa

Orang Australia pun tak suka LYNAS


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Masyarakat tempatan Australia sendiri tidak menyukai syarikat Lynas
tapi apapun Q sallute kat dia sebab bagi kesedaran kat orang Malaysia



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://www.lowbird.com/data/images/2010/04/shipmentoffail-radioactive-fail.jpg 

tuan-tuan dan puan-puan
apa boleh kita kata
kerja-kerja pembinaan pun sudah mahu sampai penghujungnya
jangan panik
sememangnya orang atasan yang meluluskan
telah berfikir sedalam-dalamnya
jangan risau
tiada Bukit Merah kedua
bayi-bayi juga tidak akan ada tangan di muka
dan 
aku yakin dalam sebulan senyaplah suara-suara garau ini
 oh ya
nampaknya kita kena pindahkan 
rumah Tok Jib dan Pak Nan ke Gebeng la gamaknya
(tangan di dada, mata ke atas)
http://2.bp.blogspot.com/_ZsJ323HnBnI/SMN9ywUxS_I/AAAAAAAAAAY/j9pa8l0rJPo/S1600-R/sentap-logo.jpg
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Fakta menarik tentang LYNAS


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://2.bp.blogspot.com/-WfxQlQqU-xc/TdM7r_zEGkI/AAAAAAAAdho/ECcqo9KoEIA/s1600/stopLynas.jpg

1. Kilang Lynas sudah pun 95% dibina di Gebeng Kuantan. Keluasan menyamai 140 buah padang bola atau 100 hektar tanah. Kedudukan Kilang Lynas diapit oleh Polyplastic dan Projek Fasa 1 Kluster Industri Minyak Kelapa Sawit yang juga berhadapan dengan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan bersebelahan dengan BASF Petronas Chemicals. Juga tercatat papan tanda LAMPSON atau Lynas Advanced Material Plant (LAMP) antara Lynas Malaysia Sdn Bhd dan UGL Resources. UGL Resources adalah syarikat utama yang berpengkalan di Australia dalam bidang Pengurusan Aset dan Projek dengan jumlah kakitangan sekitar 42,000 orang. Mereka telah dianugerahkan Kontrak Pengurusan Projek Pembinaan Lynas di Gebeng pada 22/2/2010 dengan nilai kos pengurusan projek di sekitar RM96.8 juta. UGL Resources bertanggunjawab di dalam urusan rekabentuk kejuruteraan kilang Lynas. Kos infrastruktur Lynas di Gebeng dianggarkan sekitar RM700 juta.

Baca lagi

[Peta Perlancongan Muar] Mari melawat Muar

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
memandangkan Q masih ada seminggu di Muar
apakata kita tengok 
apa yang menarik di Muar untuk dipenuhkan

peta muar

Termenung?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

termenung....
Sedang buat kajian dan mencari bahan
sambil melihat pemandangan indah
sila bersabar~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ahad

Tarian robot yang cool

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
siapa kata berbadan besar tak boleh buat tarian robot
comel apa?
hahaha
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lihat juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...