Sabtu

Adele - Set Fire to the Rain (Lirik)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://chungkitblog.files.wordpress.com/2011/12/adele-set-fire-to-the-rain_1.jpg?w=640&h=640

I let it fall, my heart,
And as it fell, you rose to claim it,
It was dark and I was over,
Until you kissed my lips and you saved me,
My hands, they were strong, but my knees were far too weak,
To stand in your arms without falling to your feet,

But there's a side to you that I never knew, never knew,
All the things you'd say, they were never true, never true,
And the games you'd play, you would always win, always win,

Chorus:
But I set fire to the rain,
Watched it pour as I touched your face,
Well, it burned while I cried,
'Cause I heard it screaming out your name, your name,

When laying with you I could stay there,
Close my eyes, feel you here forever,
You and me together, nothing is better,

'Cause there's a side to you that I never knew, never knew,
All the things you'd say, they were never true, never true,
And the games you'd play, you would always win, always win,

Chorus:
But I set fire to the rain,
Watched it pour as I touched your face,
Well, it burned while I cried,
'Cause I heard it screaming out your name, your name

I set fire to the rain,
And I threw us into the flames,
Well, I felt something die,
'Cause I knew that that was the last time, the last time,

Sometimes I wake up by the door,
That heart you caught must be waiting for you,
Even now, when we're already over,
I can't help myself from looking for you,

Chorus:
I set fire to the rain,
Watched it pour as I touch your face,
Well, it burned while I cried,
'Cause I heard it screaming out your name, your name
I set fire to the rain,
And I threw us into the flames,
Well, I felt something die,
'Cause I knew that that was the last time, the last time, oh,
Oh, no,
Let it burn, oh,
Let it burn,
Let it burn.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

rapsodi parodi mati?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
apa sebenarnya parodi?

"Parody is a specific form of comedy, used to satirize, mock or poke fun at a particular piece of work."
 ("parodi adalah sejenis komedi yang digunakan untuk menyindir, mempermain atau berseronok tentang sesuatu perkara")

http://i.qkme.me/6cyh.jpg

  aku suka akan parodi. 
parodi buat manusia berfikir kritis dan kreatif.
parodi sebenarnya bagi aku menunjukkan satu proses kritikan dan sindiran 
dalam bentuk dan medium yang menyeronokkan iaitu komedi. 
semua orang sukakan komedi. 
maka semua sindiran dihadam dengan mudah audiens sasaran. 
seni parodi ni (peh seni tu...) sebenarnya dari zaman Greek dah ada meh tengok sejarah parodi.
 dan yang paling penting sebelum lihat karya-karya parodi ni
kenalah tonton dulu yang asal atau yang dikritik itu
kalau tak maksudnya tak akan sampai
atau mungkin kita akan tengok dengan muka selenga sebab tak faham?

 tapi kenapa masih ada yang tidak faham apa itu parodi
mesti ada yang panas punggung.

Jumaat

Pagar, Pegar, Batuk dan Batok

 
Dua peribahasa MELAYU yang mempunyai maksud yg TIDAK JELAS

1. Harapkan PAGAR, PAGAR makan padi.
2. Melepaskan BATUK di tangga.

Setelah menerima penjelasan, peribahasa yang tepat ialah

1. Harapkan PEGAR, PEGAR makan padi.
2. Melepaskan BATOK di tangga.

PEGAR adalah sejenis BURUNG yang dibela oleh pesawah untuk menjaga sawah padi mereka drpd ancaman haiwan-haiwan perosak seperti serangga, tikus dan sebagainya.
Maksud peribahasa ini ialah burung PEGAR yg diharapkan utk menjaga sawah padi tidak boleh diharap kerana bertindak memakan padi milik tuannya.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Pheasant.jpg/240px-Pheasant.jpg
Burung Pegar Jantan
http://www.avhayati.com/wp-content/uploads/sulun.jpg
BATOK pula ialah GAYUNG di yang digunakan untuk membersihkan kaki sebelum naik tangga nak masuk rumah (rumah kampung kan ada tempayan kat depan rumah).
Maksud peribahasa ini ialah sikap membuat kerja sambil lewa, acuh tak acuh serta tidak bertanggungjawab.
http://2.bp.blogspot.com/_twPn1_gQ1y4/TE_YVUxXJvI/AAAAAAAAALQ/Ycs-sKjOxKk/s1600/kerajinan+batok.jpg
Batok
Punca kesalahan ini ialah peribahasa yg TEPAT dan TIDAK TEPAT itu sama dan serupa sekiranya ditulis dalam TULISAN JAWI. Mungkin kekeliruan dan kesalahan ini timbul semasa orang Melayu masih aktif munggunakan tulisan jawi.
هارڤکن ڤݢر، ڤݢر ماکن ڤادي
ملڤسکن باتوق د تڠݢ

kredit: saudara Maher Lham

Rabu

muka ayu mulut macam ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


prinsip aku
"Kecantikan Sang Annisa itu kan segera lenyap 
tatkala terpacul kata nista dari jiwa yang ternoda"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ini Ibu Pejabat Polis Muarkan

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kring! Kring!

"Hello mana saya boleh buat pembayaran Hari Keluarga?"
"Hari Keluarga? cik nak cakap dengan siapa?"
"ini Ibu Pejabat Polis Muarkan?"

sejak bila rumah aku ni Pejabat Polis!
muka aku ada muka A.Galak ke?

http://1.bp.blogspot.com/_i2xpAK6jw34/THxH7f8tYPI/AAAAAAAABBY/9G3bY8UNVfw/s400/images.jpg

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Selasa

Masihkah kau ingat - Adele

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Masihkah kau ingat - Adele

Bila kan ku dapat berjumpa dengan mu semula?
kau tinggalkan aku tanpa lambaian, tanpa sepatah kata terucap,
tanpa ciuman terakhir menyatukan cantuman,
aku buntu apakah keadaan kita

ku tahu ku punya hati sangsi & tawar
mata berpinar dan serabut di kepala

tapi adakah kau ingat?
adakah kau ingat
alasan kau mencintai aku dulu
sayang, tolonglah ingat aku sekali lagi

bilakah kali terakhir kau mengenangku?
atau kau sudah padam aku dari memorimu
aku selalu berfikir di mana khilafku
lebih banyak aku lakukan, semakin aku kurang tahu

ku tahu ku punya hati sangsi & tawar
mata berpinar dan serabut di kepala

tapi adakah kau ingat?
adakah kau ingat
alasan kau mencintai aku dulu
sayang, tolonglah ingat aku sekali lagi

berikan kau ruang agar kau bernafas
ku jarakkan diri agar kau bebas
dan berharap kau temui cebisan yang hilang
untuk kau berikan kembali kepada aku

tapi adakah kau ingat?
adakah kau ingat
alasan kau mencintai aku dulu
sayang, tolonglah ingat aku sekali lagi

bilakah mungkin aku bertemu dengan mu semula?

rujuk lirik
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Isnin

Anak Malaysia - Aris Ariwatan

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

terdengar satu lagu patriotik nyanyian Aris Ariwatan semalam
yang sangat meremangkan bulu tengkuk
 (walaupun yang berbulu ditengkuk bukan manusia)
walaupun lagu lama
tapi ape ada hal
menarik dowh!


1
Padang Besar jadi sempadan
Johor nun di selatan
Aib orang jangan kau hebahkan
Aib orang jadi teladan

2
Gadis Sarawak cantik jelita
Gadis Sabah tambahlah pula
Bukan calang anak kita
Dulu pernah jelajah dunia

3
Tepis ke kanan kalau ada katakan
Kita masih anak hingusan
Sinsingkan lengan demi kamajuan
Jika bangsa jadi taruhan

4
Percayalah kejayaan
Jua jerih doa handai dan taulan
Percayalah kemenanganmu
Buat ayah bonda serta cucu

5
Jangan cuak andai kecundang
Undur setapak salah dipandang
Ayuh bangun bertukang
Mengalah bukan kalah

6
Kita anak malaysia kami anak malaysia
Kami pewaris bangsa rela apa saja
Demi demi malaysia tercinta
Rela berputih tulang untuk aman dan berjaya

7
Ayuh kita anak malaysia
Kita pewaris bangsa rela apa saja
Demi demi malaysia tercita
Rela berputih tulang
Demi untuk aman dan berjaya

8
Usah kami dikecohkan
Dengan dongeng cendiakawan
Lain hulu lain parang
Lain dahulu lain sekarang

(ulang 3, 4, 5, 6)

9
Ayuh bangun anak malaysia
Bangun pewaris bangsa rela apa saja
Demi demi malaysia tercita
Rela berputih tulang
Demi untuk aman dan berjaya
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ahad

Jadual Pembayaran Gaji Penjawat Awam 2012

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jadual tarikh pembayaran gaji bulanan bagi tahun 2012

untuk rujukan penjawat awam bagi tahun 2012
nak rancang kewangan tahunan
nak melancong ke,
nak melabur ke,
nak menyimpan ke,
nak beli perabot baru ke
kekekekeke


nampaknya awal tahun 2012 gaji masuk awal
sebab Tahun Baru Cina
gaji masuk awal juga bulan Ogos
sebab Hari Raya Puasa
bulan November pun sama
sebab perayaan Deepavali
seronok betul hidup berbilang bangsa kat Malaysia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

bukan cengeng

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

baik
benda yang aku takuti selama ini menghantui
perancangan baik sebelum cuti bagai bual kosong tak ada erti
pong pang pong pang
dalam mesyuarat berdegar cadang itu ini
rancang begitu begini

akhirnya
berbalik kepada diri
bukankah sebelum ini sudah dibahagi-bahagi
takkan yang pakar tidak mengerti
aku baru nak tumbuh gigi
ah
aku bukan cengeng
mengamuk sana sini
mak pernah kata
tunai saja tugas diberi
kelak di akhirat balasan diberi

http://7chakra.com/reiki/wp-content/uploads/2009/06/sakit-jiwa2-300x296.jpg
 tunggu dan lihat
jangan sampai
ada orang yang akan dapat darah tinggi tahun depan

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Khamis

mahu cinta?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

http://2.bp.blogspot.com/_BTQ8OwIDJ0E/TO0ltaOpT-I/AAAAAAAAAAM/sApk4NE14to/s1600/rsi0d0nicemo_love-heart-swirl.jpg

siapa yang tak tahu CINTA
semua orang kenal CINTA
kecil besar
tua muda
miskin kaya

semua berhak untuk CINTA
tiada siapa dapat menafikan CINTA
tiada siapa dapat menghalang CINTA
sekali ingin CINTA
segala jiwa raga kita serah
ribut badai sudah tidak endah
selagi tidak ditunaikan kewajipan CINTA
menggeletar satu badan dibuatnya 

tapi CINTA bukan boleh dibuat sebarangan
CINTA juga bukan boleh sebarangan
perlu ada acuan untuk menerima CINTA
CINTA juga butuh masa
CINTA perlu ketenangan jiwa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

maniskan CINTA?

Rabu

sifir beli belah

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

secara sifirnya
apabila tiga orang perempuan dan seorang lelaki ke pasar raya
maka lelaki nan seorang itu akan mengalami penderaan yang maha hebat
mana taknya
penat mengekor perempuan yang tiga itu ke sana ke mari
(ke kedai baju dalam contohnya)
http://1.bp.blogspot.com/-C_9P7e4lTjs/TkdqlDfXNHI/AAAAAAAAAW8/BcVG3-vV-Bs/s640/shopping_cartoon.jpg
sebenarnya
terkejut betul tengok perempuan membeli belah ye 
sangat menakutkan ya kawan-kawan

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Isnin

Welcome to Kampung Radioaktif

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ini memang senggama minda!
sangat kelakar dan sinikal yang tajam!
penuh dengan sinikal cerminan budaya Malaysia
yang digarap dengan santai dan bersahaja
video pendek ini sebenarnya rentetan kontroversi Lynas (apa tu Lynas?)
yang memproses nadir bumi (rare earth)
 kalau Abg Khalid ada zombi Kg Pisang
Liew Seng Tat ada mutan versi Gebeng, Pahang
 part mutan terbalik,
tangan dalam seluar,
pisang mutasi,
bedak sejuk,
plastik oksigen,
dengan 'abang' kaki empat memang 'rare' habis
http://max-cdn.loyarburok.com/wp-content/uploads/2011/11/331661_279178732093380_278252872185966_1260777_591062063_o-345x450.jpg
tahniah
teruskan usaha korang


Fb fan page
Kampong Radioaktif




tiba-tiba teringat cerita zombie aku dulu

zombie apocalypse: are you ready?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ahad

rapsodi hidup

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


tingkatan 5
masa tu Tupet Hihop baru meletup
jadi aku juga teruja Tupet Hihop meletup
(tak tahu kenapa)
maka belajarlah aku berBreakdance
(tarian patah...kalau main salah boleh patah)
dan buat lagu-lagu rentak hip hop ni
(ok...tak ada lagu pun, cakap laju je)
dan gaya itu aku terbawa-bawa 
dalam percakapan dan penulisan dalam blog
kalau dulu kalau nak tulis satu entry
mesti dengar instrumen lagu hiphop (tanpa suara)
dapatkan rentak untuk mula berkarya
(ok..sudah bocor rahsia)
tapi itu dulu
sekarang tulisan sudah kaku
macam hantu
perangai haru biru
serabai tak menentu
otak beku 
bukan saja cakap laju
mengajar bahasa pun sudah terbelit lidah

http://www.popsci.com/files/imagecache/article_image_large/articles/frozenbrains.jpg


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Malique featuring Jamal Abdillah – Aku Maafkan Kamu (lirik)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
seperti biasa Malique dah keluar satu lagi lagu baru. 
dan sekali lagi lagu-lagunya sememangnya menyengat dan sinis
kan seni sastera tu cerminan manusia
maka lagu ini juga paparan rencah hidup manusia
oh ya dengan sedikit dendam-maaf?
http://www.xfm.com.my/getattachment/Interaktif/X-BUZZ/September-2011/XFM-X-Klusif--Malique,-Aku-Maafkan-Kamu-dan-TKO/Screen-shot-2011-09-20-at-11-54-21-AM-(2).png.aspx?width=210&height=210


Malique feat Jamal Abdillah – Aku Maafkan Kamu

aku minta maaf di atas segala perbuatanku. ternyata kamu lebih suci dari apa yang kubayangkan

(intro) (jamal abdillah)

ada teratak di hujung kampung

bawah cermin kopak ada kotak

tersembunyi dalamnya ada tempurung

sembunyi bawahnya katak melalak

Sabtu

sampai masa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

kalau itu jodoh kita
(dengan bantuan-Nya)
biarkan waktu menentukannya
sampai masa kita berjumpa
penuh senyum aku menerima

http://farm1.static.flickr.com/198/440697861_79a3fd2890.jpg

diam seribu bahasa
noktah
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jumaat

kaya cepat

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

kenapa (melayu) kita
nak sangat kaya dengan cepat
(skim cepat kaya contohnya)
tanpa penat lelah bekerja

lepas tu
perancangan pertama bila kaya
adalah mahu tambahlagi satu
(bini la tu)

bangsat bangsaku!
bangsat Melayu!
mahu penuhi perut dan nafsu
 http://wanmus.com/wp-content/uploads/2010/08/skim-cepat-kaya-mlm-penipu-makan-duit.jpg 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Selasa

Google Amazing Magic

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

CUBA CUBA CUBA YANG INI (Google Amazing Magic) !!!

1) pergi ke Google

2) Taipkan : mov0001.swf
... ... ...
3) klik "search"

4) Pilih link yang pertama paling atas.. (flash)

anda akan terasa teruja dengan screen PC yang bergerak-gerak... kemajuan teknologi.. WOW!!!=)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sabtu

seperti berbikini hari ini

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

bertemu dengan orang yang banyak cakap 
(dan bercakap dengan kuat)
di lapangan terbang
sememangnya menyeksakan
terasa aku berbikini di khalayak ramai
hari ini

http://newstechnica.com/wp-content/uploads/2009/08/japanese-man-thong.jpg
adik-adik kecil jangan tengok lama-lama ya

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

kenapa pertikai hijrah?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
kenapa perlu pertikai
kalau atas nama penambahbaikan
"ala berubah ni tak perlu tunggu Maal Hijrah bila-bila pun boleh"
"bro, muhasabah diri sepanjang tahun bro"
"i belum datang serulah"

memanglah boleh bila-bila
(kalau raya tak pulak kata gini)
namun begitu tak salah 
kita duduk satu hari 
kenang kembali apa kita dah buat
sepanjang setahun ini

Salam 
Maal Hijrah 1433H
http://2.bp.blogspot.com/_voZLtZTk5rY/TQJDXbuSyRI/AAAAAAAAADY/fuPJwfr2pDw/s1600/maal_hijrah.png
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Islam Celup & Tak Sebar Mati

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
i
BAHAYANYA KARTUN POKEMON dan BINATANG2 yang ade dalamnya. POKEMON bermaksud saya yahudi,> PIKACHU bermaksud jadilah seorang yahudi. CHARMANDER bermaksud ALLAH itu lemah..nauzubillah) . > jadi. tolonglah SEBARKAN kepada rakan2. tolong forwardkan mesej ni kepada sumer org Islam! (kalau rase sayang ngan org Islam la. kalau tak sayang, x payah forward!) jngan smbong n bongkak..hanya utk pringtn bhwe kiamat suda mghmpiri

SALAM,,PERHATIAN SNGT2........ TOLONG AMIK PERHATIAN!!!..JANGAN MASUK GROUP "*****"...INI KERANA TU IALAH GROUP MURTAD...TUJUAN GROUP ITU IALAH UNTUK MENARIK UMAT ISLAM LAIN UNTUK MURTAD SAMA...TOLONG JANGAN LAH MASUK GROUP ITU...KALAU NAK MASUK JUGA BERHATI-HATI LAH DENGAN ADMIN DIA BERNAMA Q****..DIA AKAN BRAINWASH SECARA HALUS.....JANGAN TERBELIT DENGAN KATA2 DIA YANG INDAH DAN MANIS..BERHATI2 LAH..NI GOLONGAN MURTAD BUAT PAGE INI NAK SURUH SEMUA ORG ISLAM SESAT..INGAT ITU BERHATI2...TOLONG SEBARKAN KPD ORG2 LAIN MENGENAI HAL NI. jika anda sygkn agama islam,, sbarkn ini,, copy&paste (INI SERIUS)

 ok ini dua contoh 
dalam beratus-ratus lagi spam bodoh
tentang jangan itu jangan ini 
berkaitan agama aku Islam yang suci ni.
 persoalannya
kenapa kita (masyarakat Islam Malaysia) begitu rapuh?
takut semacam
semacam paranoid pun ada
betul ke orang kita ni (masyarakat Islam Malaysia)
kena gertak sikit nak murtad?
kena jentik sikit nak murtad?
kena bagi duit sikit nak murtad?
i love u bebeh kiss kiss nak murtad?
http://4.bp.blogspot.com/-k9ohpa9xoV0/TqrIxAuCStI/AAAAAAAAAMg/HskZPsdX_Ro/s400/islam+celup.png 


Jumaat

cerita pasal masuk jawi

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
hari ini cerita pasal masuk jawi. siapa yang tak pandai mengaji lagi ni? bersunat la... siapa yang nak sunat? yang penting bukan Q. ade ke orang sunat dua kali? itu tanya poet. hahahah


tadi Apin bagi mak duit seratus. duit raya lepas katanya sambil berbisik-bisik
"mak, Apin tak nak sunat kat hospital. apin nak sunat kat klinik". 
kenapa tiba-tiba Apin cakap macam tu. 
rupa-rupanya petang tadi Abah ada kata nak sunatkan Apin kat hospital cuti sekolah ni. 
mau ketar lutut Apin masa tu. wakakakakak... 
dalam keluarga Q tinggal Apin saja yang belum bersunat.
"ala...dulu abang kau sunat siap balik naik motor lagi" 
mak memberanikan Apin
http://4.bp.blogspot.com/_4t4Cx2GcuVs/SxPVL7PLROI/AAAAAAAABYI/o6_4H_tRpW0/s1600/khatan1.jpg

Khamis

Jelajah Sabah

Peta Perlancongan Sabah Negeri Di Bawah Bayu

setakat 2011 ini 
pulau-pulau yang ada di Semporna (Sipadan, Mabul, Kapalai, Matabuan, Sibuan) sudah dijajah
(oh ya tak lupa Bum-Bum. huhuh)
Padas juga sudah dijarah



misi 2012
menawan tanah tertinggi
menjejakkan kaki ke "Tip of Borneo"
bertemu rakan lama di puncak Borneo



Isnin

Cukupkah?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Melihat seorang rakan berjaya dalam hidupnya
membuatkan aku terasa kerdil
mana taknya
dalam umur suku abad ini
sebuah restoren besar sudah dimiliki
sebuah kedai dingin beku juga sudah dibeli
diri juga bergelar Haji
tak lama lagi bergelar Suami
membuatkan aku terfikir sesekali

"adakah cukup hidup aku sbegini rupa?"
noktah
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ahad

Kertas Sejarah 2011 kena ulang semula?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Perhatian,ini berita terkini dari
kementerian pelajaran
malaysia,Mungkin berita ini
disiarkan lintas langsung pada 8
pagi tadi.Pihak Kementerian Pelajaran Malaysia telah
menetapkan subjek sejarah akan
diulang semula akibat kecuaian
sesetengah pihak.Tarikh
peperiksaan semula sejarah akan
dilakukan pada 18/11/2011.
Untuk maklumat lanjut sila layari
(http://www.moe.gov.my/spm.com
)
Harap Maklum
http://3.bp.blogspot.com/_K272H2Buf5Q/S9foit4LGTI/AAAAAAAAAME/NAtWx6F3X4s/s400/perhatian.jpg

Haha!Sekarang anda dalam
rancangan YOU KENA BEB!
Sebarkan mesej ini kat semua
member SPM kita tengok sapa baca
mesej tak habis.
http://www.moe.gov.my/spm.com


www.moe.gov.my


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jumaat

Ultraman bagi mesej banjir Thailand


kerjasama antara pihak Japan dan Thailand
mula-mula bahasa Thailand kemudian barulah bahasa Inggeris.

Khamis

Spam Bank Islam Pula

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
anda bank islam akaun profil keperluan kepada boleh dikemaskini

Masuk kepada anda akaun kepada mengemas kini anda profil

klik di sini kepada Masuk


Bank Islam Malaysia Berhad 

sumber: Gmail
sejak bila aku ada akaun di Bank Islam?
sejak bila Bank Islam bahasa macam haram?
kahkahkah
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Belanja cikgu makan ya


http://nashzoeria.files.wordpress.com/2009/02/cikgu.jpg?w=500&h=300
ini yang syoknya bila mengajar di pedalaman. jimat gaji aku sebulan.


Pelajar : Assalamualaikum cikgu..,,,:)..,,cikgu nak tak Rm10.00 tu


Guru : waalaikumsalam. rm10.00 untuk apa?


Pelajar : bukankah cikgu ada minta pagi tadi..,,,


Guru : Ooooo....hahahahahh...saya main-main saja. itu hak kamu


Pelajar : kalau saya nak bagi macam mna?


Guru : tak payah la. baik simpan duit tu. kalau terdesak nak guna ada la duit.belanja saya makan di kantin contohnya.


Pelajar : hahahahhaha...betul nie..,,,,cikgu tak nak..,,,??? gaji lama lagi..nanti saya belanja cikgu.
:)


Guru : kahkahkah

Rabu

AMARAN DARI PIHAK POLIS - BERHATI2 PADA KERTAS YANG MELEKAT PADA CERMIN BELAKANG KENDERAAN ANDA

CARA TERBARU UNTUK MENCURI KERETA
 http://2.bp.blogspot.com/-bMcPAzRn5To/TV8-Mw-BFyI/AAAAAAAAApI/J5LRkcrjV-Y/s1600/kertas%2Bpada%2Bcermin%2Bbelakang.jpg
Sedarlah semua! Tolong sebar2kan... ... . Kita berjalan menghampiri tempat parking, membuka kerata dan masuk kedalamnya. Kita start engine kereta dan bersedia untuk berundur.

Bila kita melihat cermin belakang untuk melihat kawasan belakang, kita dapati ada kertas yg melekat ditengah2 cermin belakang menghalang pandangan kita.. Jadi kita parking balik kereta, buka pintu dan keluar untuk menanggalkan kertas (atau apa jua benda) yang menghalang penglihatan kita tadi.

Bila anda sampai dibahagian belakang kereta, pada masa itulah pencuri itu akan keluar dari tempat sembunyinya, masuk kedalam kereta dan memecut pergi.Dia mungkin akan merempuh anda dengan laju semasa mereka melarikan kereta anda.

Perasan tak kaum hawa? Saya pasti beg duit kita masih didalam kereta. Jadi sekarang pencuri memperolehi kereta kita, alamat rumah kita, duit kita, dan kunci2 kita. Rumah kita dan kesemua identity kita telah diperolehi!


BERHATI-HATI DENGAN CARA BARU YANG DIGUNAKAN
http://4.bp.blogspot.com/_La896vZ0kV8/TTh50V4zGNI/AAAAAAAAAPc/dlpjrbd6Wyc/s1600/DSC06666.JPG
Jika kita melihat ada kertas melekat pada cermin belakang kita, teruskan memandu. Tanggalkan kertas itu kemudian. Dan bersyukur kerana anda membaca email ini.

Saya harap anda akan hantar email ini kepada kawan2 dan keluarga, terutama wanita. Kesemua maklumat peribadi dan pengenalan diri yang berada di beg tangan anda sudah tentu tidak mahu jatuh ketangan orang lain.

Zaman la mcm2 boleh jadi.Kena banyak beringat


sumber: FB

Selasa

Bungkusan genit warna ungu

pulang ke meja guru siang tadi, 
terletak kemas satu bungkusan genit berwarna unggu. 
rupanya hadiah pemberian daripada pelajar Pra-U.
dengan titipan "doakan kami berjaya".
walaupun kecil tapi sangat bermakna.
sebenarnya
bukan ini yang aku minta.
cuma berharap mereka berusaha
hingga ke minit terakhir perjuangan.
dan
mohon halalkan jika saya terlupa dan leka
ketika mengajar membaca-mengeja
teringat kata seorang sahabat
"sudah menjadi zikir buat sang guru mendoakan kejayaan murid-muridnya"

http://reigninggifts.com/images/BridalSnowglobe2536172.jpg

Hadiahnya seperti ini,
tapi bukan seperti yang ada di dalamnya.
cuma aku ingin seperti yang di dalamnya saja.

Beban Mengemas Meningkat

Persidangan Majlis Pencuci se-Malaysia
http://www.cheapukshopping.com/wp-content/uploads/2011/05/Henry-1100W-HVR200-Vacuum-Cleaner.jpg

Pengerusi : Baik, ada yang mengadu mengapa prestasi kerja kita merudum. mengemas pun tak sempurna.
Pak Adam : Bagaimana kami nak kemas dengan sempurna. tugas pencuci sekarang bukan macam pencuci zaman dahulu. banyak sangat halangannya. sampah dah tak macam dulu. kalau dahulu kerja pencuci mencuci sahaja, sekarang para pencuci dah dibebankan dengan tugas pengkeranian.

Pengerusi : Baik, kita naikkan gaji pencuci, adakan cuti khas untuk mereka

semenjak itu Pak Adam datang kerja naik Merc!

cikgu ape cer?

Isnin

Just Be More Awesome!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Everyone i know is getting married or pregnant. 
i'm just getting more awesome"

credit to: Nabila Putera
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Khamis

Peh, Sandra Kassim nak jumpa aku!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dear

Hi,I just returned from my oversea official trip.I am Sandra Kassim,I work with a mining company in UK here as a supervisor.We may not know ourselves for now but it is my heart desire to take vacation leave from our company to visit Malaysia for the first time . My father originally came from Malaysia unfortunately I lost my father early without even knowing  my relatives.I want to come but I do not know anybody to show me around,

It is no longer a news that Asia is developing so fast and catching up with developed countries with a lot of tourist attraction  centers,it gives me so much joy because I want to witness it and be part of it. I may possibly discuss some business matters.

I do not mean to inconvenience you neither do I want my presence to affect your work or business hours,instead I can adjust my time so that we can only meet in the evenings and weekends.I will appreciate it if you can spare your little  time to welcome and a ccompany me,never mind I will take care of the expenses.If you say OK please let me know the nearest airport that will be easier for you to come and fetch me on arrival.

Rgds
Sandra



Peh Sandra Kassim nak jumpa aku
ok ini Sandra Kassim


Sandra A Kassim
bagitahu aku mana part kacuk 'Malaysia'nya

Kahkahkah

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ahad

Tertunai akhirnya

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://2.bp.blogspot.com/_ok0hqm2kszM/S_BCfK9XlpI/AAAAAAAAANI/zi3nCPAyfcA/s1600/15052010285.jpg

http://www.yourcampingconnection.com/wp-content/uploads/2010/01/hiking.jpg

enuf said
faham-faham sajalah
badan masih sakit-sakit lagi
lain kali cerita
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Selasa

Tanda harga

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://4.bp.blogspot.com/_Kidkh4x7JIo/TEEc5DLwTLI/AAAAAAAAAIk/LxiSKVtGNi4/s1600/lidah-orang-sombong.jpg
Memandangkan semua orang punya harga
aku bayangkan bagaimana mereka boleh tidur
apabila jualan diutamakan dan kebenaran menjadi kedua
cubalah berhenti seminit dan senyum
 
kenapa semuanya nampak serius?
lagak seperti sangat misteri
mata berbelang berkasut tumit tinggi
tetapi tidak ada masa gembira dalam hidup
 
ini bukan tentang duit
kami tak perlukan duit-duit kau
cuma mahu buat dunia turut bergoyang
dan lupakan semua tanda harga

(cuba teka lagu apa)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ahad

Tonton Filem Nasi Lemak 2.0 Online

inilah dia filem yang mengundang kontroversi di Malaysia.
tanpa memihak kepada sesiapapun,
filem ini dilihat sarat dengan kritikan sosial 
yang menjurus kepada situasi Malaysia pada hari ini.
selamat menonton!

Video Ok Go yang sangat senggama minda



http://theinspirationroom.com/daily/musicvideos/2010/3/ok-go-this-too-shall-pass.jpg 
OK Go - This Too Shall Pass  [Rube Goldberg Machine]


semua orang tahu Kumpulan Ok Go ni memang tersangatlah kreatif. ini satu lagi video yang tersangat senggama minda 'OK Go - This Too Shall Pass'. perasan tak kenapa baju diorang penuh dengan warna. entah berapa puluh kali agaknya mereka mencuba. tapi hasilnya tersangatlah kool!


Rabu

Selamat Hari Guru Sedunia

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://www.freebox.in/wp-content/uploads/2011/09/the-world-teachers-day.jpg

Cikgu
Selamat Hari Guru Sedunia
buat guru-guru yang tak pernah lelah 
mengajar mengira-mengeja
keringat keluar tak pernah berkira
asal dapat melihat anak didik gembira

 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sabtu

Juara Hati

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://3.bp.blogspot.com/_8RBRP7wf6J4/TL2dNWMh0LI/AAAAAAAAAIU/H4MYOihBkUw/s1600/heart-stop1.jpg

berdebar.
Mak Milah rasa tak sedap hati. 
sejak dulu sememangnya Mak Milah tak pernah silap 
dalam menujum keadaan anaknya.
tak kiralah yang dekat depan mata 
ataupun jauh beribu batu
pasti diketahuinya.
setiap kali anaknya dalam keadaan susah atau tidak sihat, 
akan berderinglah telefon di poket.
kali ini Mak Milah tak sedap hati
telefon berdering
...
...

Jumaat

Jangan putuskan silaturahim

Oleh Dr Rushdi Ramli
Pensyarah di Jabatan Fiqh dan Usul
Akademi Pengajian Islam, UM
 http://zulheqiherlan.files.wordpress.com/2008/01/tangan.jpg
Soalan :
Apakah yang dimaksudkan dengan ‘memutuskan’ silaturahim? Adakah menjauhkan diri daripada orang yang menzalimi dan bersikap tidak adil terhadap kita juga termasuk dalam kategori ‘memutuskan silaturahim’?

Jawapan :
MENGHUBUNGKAN tali silaturahim, pada asalnya, lebih merujuk kepada hubungan silaturahim sesama kaum kerabat, saudara-mara dan adik-beradik, sama ada kaum kerabat di sebelah bapa ataupun kaum kerabat di sebelah ibu. Bagaimanapun, tidaklah menjadi kesalahan untuk merangkumkan skop silaturahim di sini kepada rakan taulan, sahabat handai dan sesiapa sahaja yang kita kenali selama ini. Ini adalah kerana Islam sememangnya menekankan kepentingan jalinan kemesraan sesama umatnya.
Menurut Dr. Wahbah Al-Zuhayli di dalam karya tafsirnya al-Tafsir al-Munir, ungkapan ‘silaturahim’ merujuk kepada perbuatan memelihara serta mengekalkan hubungan dengan kesemua kaum kerabat (kaffah al-qarib).
Para ulama’ telah bersepakat berkata, bahawa menghubungkan silaturahim sesama kaum kerabat adalah wajib di mana perbuatan memutuskannya adalah haram, dan mereka yang memutuskannya dianggap telah berdosa.

Khamis

Tertinggal di kelas

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://1.bp.blogspot.com/_GiEc0KdB_vU/Sg50-jxmFUI/AAAAAAAAAQk/XDreeuzBG2o/s400/gambar-guru-mengajar2.jpg

sekarang aku tahu 
mengapa aku kurang mengemaskini blog ini
entri sudah di kepala
isu sudah di jiwa
masuk kelas buka cerita
sesi perbincangan bermula 
isu dan entri tertinggal di sana
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sabtu

Terbaru: Facebook Timeline

Dapatkan Facebook Timeline Sekarang!

 http://cdn.thetechjournal.com/wp-content/uploads/images/1109/1316782322-facebook-timeline-1.jpg

 

Seperti yang kami maklumkan semalam, facebook telah mengumumkan Timeline dan Social Apps. Kami juga telah memberitahu bagaimana anda boleh mendaftar minat untuk mendapatkannya. Kini, Mashable telah berkongsi cara bagi mendapatkan fungsi Timeline serta merta. Sebelum bermula, sila ke laman ini dan Ikuti cara dibawah:

Langkah Pertama

Klik Allow
1 Dapatkan Facebook Timeline Sekarang!

Langkah Kedua

Klik pada “Create New App”
2 Dapatkan Facebook Timeline Sekarang!

Langkah Ketiga

Masukkan Display Name dan App Namespace mengikut citara anda. Tandakan Agree dan teruskan.
3 Dapatkan Facebook Timeline Sekarang!


Langkah Keempat

Selepas anda di “verified”, anda akan nampak paparan dibawah. Klik pada Open Graph
4 Dapatkan Facebook Timeline Sekarang!

Langkah Kelima

Masukkan apa sahaja kedalam ruangan kosong dan klik Get Started

Jumaat

Kalender Takwim Cuti Umum dan Cuti Persekolahan Tahun 2012

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
memandangkan tahun 2012 hampir menjengah kita,maka ramailah orang mencari kalender tahun hadapannya untuk perancangan tahun hadapan tak kiralah untuk bercuti ataupun menguruskan kerjaya.
oleh itu Q sediakan kalender supaya jadi tempat rujukan kepada semua.
 
 SENARAI CUTI PERSEKOLAHAN TAHUN 2012
 
http://ileifa.org/files/2009/10/Dec2012jpg.sized.jpg
 
CUTI UMUM 2012
 
1/1/2012  – TAHUN BARU 2012
23/1/2012 – 24/1/2011  – TAHUN BARU CINA
5/2/2012  – MAULIDURRASUL
7/2/2012  – THAIPUSAM
1/5/2012  – HARI BURUH
17/5/2012  – HARI WESAK
2/6/2012  – HARI KEPUTERAAN YDPA
17/6/2012  – ISRAK MIKRAJ
21/7/2012  – AWAL RAMADHAN
6/8/2012  – NUZUL AL-QURAN
19/8/2012 – 20/8/2012  – HARI RAYA PUASA

31/8/2012 – HARI MERDEKA
16/9/2012 – HARI MALAYSIA
26/10/2012  – HARI RAYA HAJI
11/11/2012  – DEEPAVALI
15/11/2012 -  AWAL MUHARAM
25/12/2012  – HARI KRISMAS


CUTI PERSEKOLAHAN 2012



KUMPULAN A: KEDAH, KELANTAN DAN TERENGGANU


Cuti Pertengahan Penggal 1 :
9/3/2012 – 17/3/2012  (9 Hari)
Cuti Pertengahan Tahun :
25/5/2012 – 9/6/2012 (16 Hari)
Cuti Pertengahan Penggal 2 :
17/8/2012 – 25/8/2012 (9 Hari)
Cuti Akhir Tahun:
9/11/2012 – 31/12/2012 (53 Hari)


KUMPULAN B: PERLIS, PULAU PINANG, PERAK, SELANGOR, NEGERI SEMBILAN, MELAKA, JOHOR, PAHANG, SABAH, SARAWAK, WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR, LABUAN DAN PUTRAJAYA.



Cuti Pertengahan Penggal 1 :
10/3/2012 – 18/3/2012  (9 Hari)
Cuti Pertengahan Tahun :
26/5/2012 – 10/6/2012 (16 Hari)
Cuti Pertengahan Penggal 2 :
18/8/2012 – 26/8/2012 (9 Hari)
Cuti Akhir Tahun:
10/11/2012 – 1/1/2013 (53 Hari)
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
sebarang perubahan tertakluk kepada KPM

Selasa

Q mahu rumah begini

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ini adalah rumah impian!
dengan jangkaan rumah-rumah akan datang akan jadi lebih kompak dan kecil,
segala gadjet perabot dan peralatan rumah memang menambahkan ke'stailo'an rumah kita
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Isnin

Hey, hidup memang begitulah!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
“Hidup susah mati pun susah
semua jadi serba salah”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
tempoh ini sememangnya sukar
seperti sengaja
mencabar kudrat & keringat
pucat, kelat, ketat & palat.

Hey, hidup memang begitulah!!

jadi…
teruskan hidup
hey, senyumlah…gembira!!
dengan gembira semua bahagia
meh try
ok, abg bean jalankan tugas kau
mrbeanmrbeanmrbeanmrbeanmrbeanmrbeanmrbeanmrbeanmrbeanmrbeanmrbeanmrbean
mrbeanmrbeanmrbean
mrbean
ha…kan dah gembira….
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lihat juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...